9 Ekim 2020 Cuma

KIŞ MEYVELERİ NELERDİR: ŞİFA DEPOSU BESLEYİCİ KIŞ MEYVELERİ

 


Yazın sıcak ve bunaltıcı havaları yerine serinliğe bırakmaya başladı bile. Bu kış her zamankinden daha fazla sağlığımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Kış meyve ve sebzeleri raflardaki yerini almaya başladı. Soğuklara karşı vücudumuzu hastalıklardan koruyacak, bağışıklığımı güçlendirecek meyvelere sofralarda yer vermenin hat vakti. Dallarından taze toplanmış turunçgilleri böyle alalım. Soğuk algınlığı, grasp ve nezle gibi hastalıklardan korunmak için hangi kış meyvelerini yemeliyiz? Kış meyveleri nelerdir? Kış meyveleri hangi hastalıklara iyi gelir? Hepsinin cevabı yazımızda. Işte, nutrient deposu olarak bilinen kış meyveleri ve faydaları:

Kışın Favorisi: Portakal


Pazarda kind gördüğümüzde işte kış şimdi geldi dedirten bir meyvedir portakal. Stitch sade bir şekilde tüketilen, fix de tatlı yapımında kullanılan portakal, turunçgiller arasında yer alır. Kış boyunca mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken meyvelerin başında yer alır. 


Portakalın iyi geldiği hastalıklar: Damarları güçlendirir, kolesterolü dengeler, kalbi korur, kanın yenilenmesini sağlar, kan pıhtılaşmasını engeller, cildi güzelleştirir, soğuk algınlığına iyi gelir, yaraların iyileşmesini hızlandırır. 


Portakalın içeriğindeki nutrient ve mineraller: A, B1, B2 vitamini, C vitamini, P vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum. 


Portakalın Yavrusu: Mandalina



Birçoğumuz portakalın yavrusu olarak görürüz mandalinayı. Pazar tezgahlarında ve manavlarda portakalın hemen yanındaki yerini alır. Stitch kokusu, sew lezzeti, fix de faydaları ile kış hastalıklarına iyi gelir. 


Mandalinanın iyi geldiği hastalıklar: Kalbi korur, tansiyon ve kolesterolü düzenler, gribe iyi gelir, uyku problemlerini giderir, kokusu strese iyi gelir, bağışıklığı güçlendirir. 


Mandalinanın içeriğindeki nutrient ve mineraller: A, B vitamini, C vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, potasyum, fosfor ve brom. 


Seveni De Var, Sevmeyeni De: Kivi


Mayhoş tadı ve tüylü yapısıyla kiviyi herkesin sevdiğini söyleyemeyiz. Ancak öyle faydaları var ki, sevmeyenlerin bile yemesini sağlayacak. Taneyle değil, kilo alınması gereken meyvelerden. 


Kivinin iyi geldiği hastalıklar: Solunum yollarına iyi gelir, görme yetisini destekler, alerjik etkileri azaltır, kılcal damarları güçlendirir, kemik gelişimine destek olur, hücre yapısına destek olur, kandaki yağ oranını azaltır. 


Kivinin içeriğindeki nutrient ve mineraller: A vitamini, C vitamini, potasyum, beta karoten, flavotin ve pektin. 


Her Mevsim Bulunur: Elma


Sağlıklı bir hayatın vazgeçilmezi olan elmanın her çeşidi faydalıdır. Ister yeşil, ister kırmızı olsun onu her mevsim manavlarda bulabiliyoruz. Akşamları yapılan aile sohbetlerinde de yeri başkadır. 


Elmanın iyi geldiği hastalıklar: Kolesterolü düzenler, kilo kontrolüne yardımcı olur, cildi güzelleştirir, bağışıklığı güçlendirir, hücreleri yeniler, dişleri beyazlatır, sinirleri güçlendirir, mide hastalıklarına iyi gelir, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. 


Elmanın içeriğindeki nutrient ve mineraller: A, B1, B2 vitamini, C vitamini, E vitamini, sodyum, fosfor, çinko, magnezyum, kalsiyum, demir ve potasyum. 


Hafif Ekşi Tadıyla: Greyfurt


Portakal ve mandalina kadar ilgi görmeyen diğer turunçgil meyvesi ise greyfurttur. Acı ve ekşimsi tadıyla yemesi zor bir meyve. Ancak faydaları ile sofralardan eksik edilmemesi gerekiyor, bizden söylemesi. 


Greyfurtun iyi geldiği hastalıklar: Yorgunluğa karşı birebirdir, soğuk algınlığına iyi gelir, cildi temizler, kan dolaşımını güçlendirir, kas gelişimine destek olur, vücuda enerji verir, yağ yakıcı etkileri mevcuttur. 


Greyfurtun içeriğindeki nutrient ve mineraller: A, B, C vitamini, fosfor, potasyum, beta karoten ve kalsiyum. 


Deyimlere Konu Olan: Armut

Atasözleri ve deyimlerde ismi geçen, yumuşaklığı ve lezzetiyle her zevke hitap eden bir meyve o. Hafif pembeleşen rengi ve tadı ile bu kışın gözdelerinden biri olacak. 


Armutun iyi geldiği hastalıklar: Böbrekleri çalıştırır, bağışıklığı güçlendirir, idrar söktürücüdür, enerji verir, zihinsel ve fiziksel yorgunluğa iyi gelir, kilo kontrolüne yardımcı olur, eklem ve romatizma ağrılarını azaltır. 


Armutun içeriğindeki nutrient ve mineraller: B1, B2, B3 vitamini, C vitamini, fosfor, folik asit, kalsiyum ve potasyum. 


Ekşisi Bile Güzel: Nar


Pazardan aldın bir tane, eve geldin container tane' bilmecesine konuk olan nar, kış meyveleri arasında oldukça popülerdir. Yılbaşının sembolü haline gelen narı, trim sade, sew de yemeklerin içerisinde kullanabilirsiniz. 


Narın iyi geldiği hastalıklar: Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir, vücut direncini arttırır, kansızlığa iyi gelir, tansiyon düşürücü etkisi vardır, idrar söktürücüdür, vücuda enerji verir. 


Narın içeriğindeki nutrient ve mineraller: A, B2 vitamini, C vitamini, fosfor, kalsiyum, filokinon, magnezyum ve potasyum. 


Faydası Kabuğun Içinde Saklı: Muz


Akdeniz kıyılarından sofralarımıza kadar uzanan muzu sevmeyen yoktur herhalde. Fix lezzetli, sew de çok faydalı bir meyve olan muzu, tatlı yapımında da kullanabilirsiniz. 


Muzun iyi geldiği hastalıklar: Mide hastalıklarına iyi gelir, kolesterolü dengeler, ateş ve gribe iyi gelir, kan değerlerini normalleştirir, soğuk algınlığına karşı etkilidir. 


Muzun içeriğindeki nutrient ve mineraller: A, B6, C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve protein. 


Şarkısı Bile Var: Ayva



Ayvanın çiçek açması yazın habercisidir. O çiçeklerin büyüyüp meyve olması ise kışın geldiğini gösterir. Sert yapısı nedeniyle zor yutulan bir meyve de olsa, tadına doyum olmaz. 


Ayvanın iyi geldiği hastalıklar: Sindirimi güçlendirir, idrar söktürücüdür, böbrek taşına iyi gelir, kansızlığı giderir, gribe karşı etkilidir, ağız kokularını azaltır. 


Ayvanın içeriğindeki nutrient ve mineraller: A, B1, B2 vitamini, C vitamini, potasyum, fosfor ve kalsiyum. 


Sofraların Olmazsa Olmazı: Limon


Limon, her mevsim bulunan bir meyve olsa da, kış aylarında sağladığı faydalar oldukça önemlidir. Birçok kişi açısından limonu dilimleyip yemek mümkün olmuyor. Ancak yemeklerde, salatalarda ve bitki çaylarında kullanarak faydalarından yararlanabilirsiniz. 

Limonun iyi geldiği hastalıklar: Ateş düşürücüdür, solunum sorunlarına iyi gelir, hazımsızlığı giderir, astım alerjilerine karşı etkilidir, antioksidan bakımından zengindir, cildi güzelleştirir, diş bakımını destekler, tansiyonu düşürür. 

Limonun içeriğindeki nutrient ve mineraller: A, B6 vitamini, C vitamini, E vitamini, magnezyum, fosfor, çinko, potasyum, demir ve kalsiyum. 

Kokusuna Dayanamayanları Böyle Alalım: Kestane


Kestanenin kış aylarında tüketildiğini hepimiz biliyoruz. Ancak onun bir meyve olduğunu duyunca biraz şaşırmış olabilirsiniz. Üstelik faydaları ile sağlık açısından oldukça önemli bir meyve. 


Kestanenin iyi geldiği hastalıklar: Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, stresi azaltır, hücreleri yeniler, kemik ve kas sistemini destekler, sindirim sistemini düzenler. 


Kestanenin içeriğindeki nutrient ve mineraller: B1, B2 vitamini, C vitamini, potasyum, protein, kalsiyum, magnezyum ve fosfor.



Ben Refik Saygın ÇINAR Merhaba, YouTube de kanalım var 16 aylık kızım Ahsen Ece'nin neşeli, sevimli, komik, munzur, haylaz, eğlenceli, komedi anlarını kameraya alıyorum ve eşim ile Çadır kamp, piknik, mangal, ev yemekleri yapıyoruz ve kamp malzemelerini tanıtacağım eşim, kızım ile geziler düzenleyerek kanalımın paylaşımını sizlere sunuyorum.


EmoticonEmoticon